Saturday, May 29, 2010

چگونه از آسیب‌های ورزشی پیشگیری کنیم؟

• یكی از عوامل مهم بروز آسیب‌های ورزشی عدم آمادگی بدنی است كه می‌تواند به صورت عدم آمادگی عمومی یعنی عدم توانایی و قدرت كافی عضلات، عدم انعطاف‌پذیری مفاصل یا عدم تعادل عضلات یعنی عدم تناسب توان عضلات یك سمت با سمت دیگر بدن و... بروز كند. شاه بیت آمادگی بدنی مناسب برای ورزشكاران، بدن‌سازی مناسب درطول تمرینات پیش از فصل و پیش از مسابقات است. نگارنده بارها از زبان مربیان محترم شنیده است كه علت عدم موفقیت یا شكست تیم‌شان را آسیب‌دیدگی بعضی یاران كلیدی بیان نموده‌اند كه به نظر من این عذر بدتر از گناه است و اساسا یكی از وظایف اصلی كادر فنی تأمین آمادگی بدنی بازیكنان است كه نه تنها قابلیت تكنیكی لازم برای آنها را فراهم آورد، بلكه مطابق مطالب پیشگفت از بروز آسیب‌های ورزشی هم پیشگیری نماید.



• گرم كردن قبل از ورزش و سرد كرد در پایان آن نیز اهمیت دارد.

هر تمرین ورزشی 5 مرحله دارد: نرمش (5 دقیقه)؛ حركات كششی (5 تا 10 دقیقه)؛ گرم گردن مثلا با دویدن آرام (5 دقیقه)؛ فعالیت یاتمرین اصلی و سرد كردن و كشش انتهایی (10 دقیقه).





• استفاده ورزشكاران از تجهیزات ایمنی مناسب مثل ساق بند فوتبالیست‌ها، زانوبند والیبالیست‌ها و كلاه مورتورسوارها و در مقابل، استفاده نکردن از وسایل سختی كه می‌تواند برای دیگر بازیكنان خطرآفرین باشد؛ مثل دست بند یا گردن بند. در این مورد داوران، مربیان و پزشكان مسابقات باید توجه جدی را مبذول دارند. یكی از موارد مهم كه جا دارد در این فرصت نیز به آن اشاره کنیم كفش مناسب ورزشی است كه در مبحثی جداگانه به آن اشاره خواهم كرد.



• اطمینان از شرایط سالم و ایمن محیط ورزش؛

مثلا وجود نداشتن اجسام سخت در كنار زمین.



• تعدیل درجه حرارت‌های محیطی افراطی مثل گرما یا سرمای بیش از حد كه می‌تواند موجب گرمازدگی یا سرمازدگی یا عوارض حاصله شود.

در تابستان باید ورزشكاران قبل، حین و بعد از مسابقه آب كافی بنوشند. درمورد پیشگیری از سرمازدگی زمستانی در شماره‌های قبل به‌طور مبسوط توضیح داده‌ایم.



• معاینات قبل از مسابقه كه این روزها دراكثر مواقع حداقل استانداردهای علمی آن رعایت نمی‌شود؛

مثلا ورزشكاران با بیماری‌های دریچه‌ای قلب می‌توانند مستعد مرگ ناگهانی درحین ورزش باشند و ... در پایان به مطالعه‌ای اشاره می‌کنم كه مشخص می‌‌کند در صورت رعایت همین اصول ساده تا 80 درصد امكان پیشگیری از بروز آسیب‌های ورزشی وجود خواهد داشت.



گردآوری : گروه سلامت سیمرغ

www.seemorgh.com/health

منبع : salamat.ir



مطالب پیشنهادی :

10 نکته برای پيشگيری از آسيب ورزشی

چگونه زانو درد خود را با ورزش کنترل کنیم؟

آسیب دیدگی ورزشی ، کمپرس سرد یا گرم؟

اگر مچ پایتان آسیب دید چه کنید؟

چگونه از بروز دیسك گردن پیشگیری كنیم؟

Thursday, May 27, 2010

هیچ‌گاه به این فكر كرده‌اید كه چرا لبخند بعضی افراد به‌شدت زیبا و جذاب است؟

اگر یكی از این افراد را در ذهن‌تان مجسم كنید، نقش كدامیك از این عوامل را در ایجاد این همه زیبایی و جذابیت مؤثر‌تر می‌بینید: سالم بودن اجزا، ریز یا درشت بودن دندان‌ها، شكل ظاهری دندان‌ها، وضعیت لثه‌ها از نظر رنگ، حاشیه یا شكل ظاهری یا خصوصیتی كه آن‌ را متوجه نمی‌شوید؟

دكتر محمدامین نریمانی، متخصص ارتودنسی و ناهنجاری فك در این‌باره می‌گوید: با وجود تفكر عموم مردم در ارتباط با برجسته كردن یك جزء، مثل درشتی یا ریزی یا سفیدی دندان ‌ من هماهنگی بین اجزا را كلید زیبایی لبخند می‌دانم؛ یعنی در هر فردی بین اجزای تشكیل‌دهنده صورت اعم از فرم صورت، فرم بینی، فرم لب، فرم و رنگ دندان‌ها و لثه‌ها باید هماهنگی باشد؛ مثلا نسبت پهنای صورت به عرض صورت، اندازه فك بالا با فك پایین، رابطه دندان‌های بالا با دندان‌های پایین، ارتباط بین لب‌ها با دندان‌ها، رابطه لب‌ها نسبت به بینی و رابطه لثه‌ها نسبت به دندان‌ها باید هماهنگ باشد. این كاری است كه در محدوده فعالیت یك متخصص ارتودنسی است تا با ایجاد این هماهنگی به زیبایی و جذابیت كمك كند. اگر این هماهنگی ایجاد شود آن‌وقت جذابیت فردی با دندان‌های ریز یا كمی تیره‌تر، كمتر از جذابیت یك فرد با دندان درشت و سفید نخواهد بود

یكی از فاكتورهای وضعیت لثه، ارتباط آن با دندان است.

مهم‌ترین مسئله‌ای كه در زیبایی لثه تأثیر‌گذار است سلامتی آن است. این عضو هیأت علمی دانشگاه ادامه می‌دهد: مسئله مهم بعدی سلامتی هر یك از این اجزاست. اگر سلامتی هر كدام از این اجزا به هم بخورد بر زیبایی آنها تأثیری عمده خواهد گذاشت. لثه‌ای كه حاشیه آن به‌صورت ظریف و لبه چاقویی روی دندان قرار گرفته باشد، ضخامت زیاده از حد و برگشته‌ای روی دندان نداشته باشد و حاشیه آن فرم كنگره‌ای متناسب داشته باشد لثه زیباتری است. این جملات به زبان ساده خصوصیات یك لثه سالم را بیان می‌كند.
مجموعه دندان‌ها توسط لثه و الیاف نگهدارنده دندان، درون استخوان نگه داشته می‌شوند و با كمك همین الیاف نگهدارنده به‌صورت طبیعی یا با نیروهای ارتودنسی حركت داده می‌شوند. لثه‌ای كه در ظاهر می‌بینیم از 3بخش لثه آزاد مجاور دندان، لثه چسبیده به استخوان زیرین و لثه متحرك تشكیل شده است كه به آسانی كشیده می‌شودو به استخوان زیرین نچسبیده است.

لثه آزاد كه به‌صورت كنگره‌ای روی دندان‌ها قرار گرفته است با حركت ملایم مسواك با زاویه 45 درجه از روی دندان جدا شده و ناحیه‌ای از دندان كه زیر آن قرار گرفته تمیز می‌شود. درصورتی كه مسواك زدن دندان‌ها صحیح نباشد، این ناحیه تمیز نشده و به مرور فقط طی چند روز تعداد میكروب‌ها زیاد شده و با ترشح سموم میكروبی ملتهب می‌شود.

ملتهب شدن لثه در این ناحیه فرم كنگره‌ای، لبه‌چاقویی و رنگ طبیعی لثه كه صورتی است را تغییر می‌دهد و حساس و شكننده شده و سلامتی و زیبایی آن به هم می‌ریزد و درصورتی كه بعد از چند روز مسواك زده شود، دچار خونریزی می‌شود. درصورتی كه مسواك زدن به‌صورت جدی پیگیری شود این مرحله از بیماری قابل برگشت است و مجددا بعد از چند روز لثه می‌تواند به حالت طبیعی برگردد.
بعضی از افراد عنوان می‌كنند كه من همیشه دندان‌هایم را مسواك می‌زنم و به دندان‌هایم بیشتر از دیگران توجه می‌كنم ولی نمی‌دانم چرا دندان‌هایم مشكل پیدا می‌كنند؟

این عضو انجمن ارتودنتیست‌ها می‌گوید: صرفا مسواك و نخ‌كشیدن دندان‌ها امكان داشتن لثه سالم را تأمین نمی‌كند. این اقدامات لازم بوده ولی كافی نیستند. گاهی اوقات نحوه قرارگیری دندان‌ها طوری است كه باعث عدم‌دسترسی كامل جهت انجام اقدامات بهداشتی می‌شود یا قرارگیری دندان باعث تغییر شكل و ضخامت لثه می‌شود مثلا اگر دندانی بیرون‌تر از بقیه دندان‌ها قرار گرفته باشد فرم كنگره‌ای آن كم شده، ضخامت آن كاهش پیدا كرده و در معرض تحلیل زیادتری قرار می‌گیرد.
با ایجاد این تغییرات سلامتی و زیبایی آن به هم خورده آن‌را مستعد بیماری‌های بیشتر كرده و ناهماهنگی در اجزا ایجاد می‌كند كه در این موارد موقعیت و ردیف دندانی توسط متخصص ارتودنسی اصلاح می‌شود تا فرد با راحتی زیادتری بتواند اقدامات بهداشتی را انجام دهد.
بخش دوم لثه، لثه چسبیده است. این قسمت از لثه نیز در سلامتی دندانی و زیبایی آن تأثیر دارد به‌ طوری كه در یك لثه سالم، رنگ آن كه صورتی روشن با نمای پوست پرتقالی است توجه فرد را جلب می‌كند.

اگر این قسمت از لثه ضخامت و ارتفاع كافی نداشته باشد درصورت پیشرفت بیماری بخش آزاد لثه و رسیدن آن بیماری به این بخش سرعت پیشرفت بیماری زیاد شده و تخریب زیادتری ایجاد می‌كند و به سرعت به بخش سوم كه لثه متحرك است می‌رسد.